De peuterpuberteit x2: zo overleef je deze fase
Het eerste jaar na de geboorte van je tweeling dacht je: na dit jaar wordt het makkelijker. Maar nu ze ouder zijn, lijkt het alleen maar moeilijker te worden. Het strakke regime dat je het eerste jaar had en wat jullie zo hielp, werkt nu steeds minder goed. Jouw tweeling wordt opstandiger en wil steeds meer zelf doen.
De peuterfase is de eerste fase waarbij de kinderen ontdekken dat ze een eigen mening hebben en zelf kunnen bepalen of en hoe ze iets doen. Zo zullen jouw peuters heel stellig zijn met wat er op hun boterham belandt en smeren ze deze het liefste zelf. Laat ze dat ook gerust doen, zodat ze kunnen ontdekken en leren hoe het moet. Ze willen bepalen welk filmpje ze kijken (natuurlijk nooit hetzelfde als broer of zus) en wie er naast mama mag zitten aan tafel. Wat ze alleen nog niet begrijpen is dat hun ideeën niet altijd realiteit worden. En dat vindt een peuter lastig. Heel lastig. Als ze iets in hun hoofd hebben, dan moet en zal het zo gebeuren. En gebeurt dat niet, dan ontstaat er kortsluiting en krijg je die typische peuterdriftbuien.
Met twee peuters in huis gebeurt het net iets vaker dat een idee niet uitkomt. Beide peuters hebben bijvoorbeeld bepaalt dat ze naast mama mogen zitten, terwijl er maar één stoel naast die van mama staat. Of ze hebben allebei bedacht dat ze van dat ene rode bordje gaan eten. Gegarandeerd strijd, welke vaak uitmondt in duwen, trekken, slaan en soms ook bijten. Doordat jouw peuters nog niet de vaardigheden hebben om goed over alles te communiceren, worden ze fysiek. Een beetje zoals de mens in de oertijd de ander met een knuppel op zijn kop sloeg als hij het ergens niet mee eens was.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kan doen om deze momenten van kortsluiting en daarmee het aantal momenten van fysieke strijd te verminderen. En deze dingen hebben één ding gemeen: ze zorgen voor duidelijkheid. Peuters krijgen heel veel rust van duidelijkheid. Ze weten wat er gaat gebeuren, wat ze kunnen verwachten en vooral wat er van hen verwacht wordt. Hier komen ze:
1. De dag van…
Elk kind krijgt zijn eigen dag. En op die dag mag hij of zij als eerste kiezen. Bijvoorbeeld de plek aan tafel, het bordje of bekertje, een filmpje en waar in de auto hij of zij gaat zitten. Vandaag de een, morgen de ander en zo verder. Door dit ook heel visueel te maken met foto's zorg je ervoor dat jouw tweeling direct weet wiens dag het is en wie alles die dag mag bepalen en kiezen. Gegarandeerd minder strijd.
2. Duidelijke dagindeling i.c.m. een planbord
Heb jij je ooit afgevraagd waarom ze op een kinderopvang of in de kleuterklas de dagindeling met plaatjes ophangen? Dat is om duidelijkheid en voorspelbaarheid te creëren. Een planbord maakt het voor jouw peuters inzichtelijk wanneer er wordt gegeten, wanneer jullie naar buiten gaan en wanneer het tijd is om te slapen. Geen onverwachte wendingen terwijl jouw peuters iets anders in hun hoofd hebben. Het planbord laat zien wat jullie gaan doen. En zorg zeker ook voor pasfoto’s van jouw kinderen. Zo kan je 1x per dag zorgen dat ze een eigen keuze-activiteit doen, zonder elkaar. Een gaat bijvoorbeeld puzzelen, terwijl de ander met de blokken speelt. Hoe duidelijker en visueler, hoe beter.
3. Vaste structuur voor dingen die dagelijks terugkomen
Merk je dat bepaalde dagelijkse activiteiten zorgen voor strijd of veel tijd kosten, zorg er dan voor dat je voor deze activiteiten een vaste structuur hebt. Veel tweelingouders vinden bijvoorbeeld het naar bed brengen van hun peuters te lang duren en het verloopt vaak onrustig. De kinderen gaan spelen, willen geen tanden poetsen of blijven niet in bed liggen. Maak het bedritueel heel concreet en voer de stappen elke dag in dezelfde volgorde uit. Maak ook deze stappen heel visueel door plaatjes op te hangen. Zo weten jouw peuters precies wat er wanneer gedaan moet worden. En dit kan je natuurlijk ook doen voor andere momenten, zoals het naar buiten gaan.
4. Kleurlabels gebruiken
Veel tweelingpeuters hebben regelmatig ruzie over speelgoed. Delen is nog moeilijk en ze claimen al het speelgoed wat niet duidelijk van de ander is. Alles is nog “van mij!”, ook al heb je speelgoed dubbel. Als dit speelgoed niet duidelijk van iemand is, dan zal ook dit dubbele speelgoed geclaimd worden. En laten ze dat nou net allebei doen. Maak het daarom zo duidelijk mogelijk door speelgoed wat je dubbel hebt of echt van één van de kinderen is te labelen. Eentje krijgt altijd groen, de ander altijd blauw. Zo is het heel duidelijk wat van wie is en zal er minder strijd zijn om het speelgoed.
Je overleeft de peuterpuberteit met een tweeling dus door alles zo duidelijk mogelijk te maken. Vaak zijn veel dingen voor ons volwassenen heel duidelijk en vanzelfsprekend, maar is dat voor onze peuters niet. Hoe meer duidelijkheid, hoe beter jouw peuters weten wat er gaat gebeuren, hoe dat gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten. Met als beste resultaat: minder kortsluiting en minder strijd. En dat maakt het in huis een stuk gezelliger.
En om echt van peuterstrijd naar plezier en ontspanning te gaan doe je mee met de online cursus van Paulien (de Tweelingcoach) over de peuter puberteit bij tweelingen. Meer info lees je op de site van De Tweelingcoach.
Comments