Met meer energie 2024 in
Herken je dit? Je blijft maar lachen naar alles en iedereen, maar van binnen ben je helemaal gesloopt. Je staat in de ochtend moe op, je hoort 1000x 'Maaaaammm' op een dag en er is die eeuwige strijd om dat ene dingetje. Het lukt je eigenlijk niet meer om goed te reageren op het gedrag van je kinderen en telt de minuten af: is het nog geen bedtijd? Hoe komt het toch dat ons lontje zo kort is en onze energie zo laag?
Veel tweelingouders komen nooit helemaal goed bij van het eerste jaar met hun tweeling. Twee baby's betekent twee keer zoveel voeden, twee keer zoveel luiers, twee keer zoveel huilen en twee keer zoveel slapeloze nachten. Als het eerste jaar dan voorbij is, hopen we vaak dat het beter en makkelijker wordt en dat we onze energie als vanzelf terugkrijgen.
Hoe komt het dat we nooit meer helemaal bijtanken van die eerste periode met twee baby's? ‘Dit komt omdat we er vaak geen prioriteit aan geven', vertelt tweelingmoeder- en coach Paulien. Alles komt voor onze eigen gesteldheid. We geven geen prioriteit aan het laden van onze eigen batterij en we leggen de lat voor onszelf veel te hoog. Waar we tegen vriendinnen zeggen dat de lat echt wel wat lager mag, dat ze wat liever voor zichzelf moeten zijn, zijn we voor onszelf onwijs streng. We zorgen voor alles en iedereen om ons heen, maar goed voor onszelf zorgen zit er door tijdsgebrek niet meer in.’
Dit kan zo niet langer, vindt Paulien. ‘Het wordt tijd dat we eens goed voor onszelf gaan zorgen. Ze zeggen in een vliegtuig niet voor niks: zet eerst je eigen zuurstofmasker op en help daarna jouw kinderen. Als jij zelf niet meer kunt, dan kan je ook niet meer voor jouw tweeling, partner, familie en vrienden zorgen. Wanneer we beter naar onze eigen behoeften kijken, krijgen we weer meer energie. Jezelf op de eerste plek zetten is niet egoïstisch. Juist niet!’
Paulien zet een aantal tips op een rij:
Eerst opladen, dan werken
Slapen je kinderen? Neem tijd voor jezelf, in plaats van direct te starten met het afvinken van je takenlijst. We weten allemaal: als je dan eenmaal klaar bent en gaat zitten, dat de eerste wakker wordt. Maak dus een goede kop koffie, ga even lekker zitten en pak dat momentje voor jezelf. Even opladen... Je zult merken dat de rest van de taken ook veel makkelijker gaan.
Verdeel de avonden
De ene avond breng jij de kinderen naar bed, de andere avond is je partner aan de beurt. Zo heb je een aantal avonden per week na het eten "vrij" en is dat mooi een momentje voor jezelf. Ga bijvoorbeeld lekker sporten, spreek met vriendinnen af of maak een wandeling.
Het hoeft niet allemaal perfect
De lat mag lager in 2024. Voldoende is goed genoeg, dus wees lief voor jezelf. Maak een prioriteitenlijstje en schrijf op welke dingen jij belangrijk vindt in het leven. Waar word je echt gelukkig en ontspannen van? Wanneer is het goed genoeg? Als je je lijstje dan nog een keer bekijkt, zul je zien dat je er ook veel dingen op hebt staan, die eigenlijk geen prioriteit hebben voor jou. Streep ze door (eventueel voor later) en jij houdt energie over.
Wat wil ik nu doen?
Vraag jezelf minstens 1 keer per dag af: wat wil ik nu doen? Go for it! In het begin voelt dit misschien onwennig maar je laadt er echt van op. Gun het jezelf, je hebt het nodig.
Hulp vragen
Iets wat we vaak niet makkelijk vinden, maar soms wel oh zo hard nodig is: hulp vragen. Samen delen zorgt voor ontspanning en plezier. En dat kan jij goed gebruiken om die batterij weer op te laden.
Dus,leg die lat wat lager. Laad eerst zelf op, vraag hulp en verdeel de opvoedtaken. En don't forget: niet alles hoeft perfect te zijn! Op naar 2024 met meer energie.
Comments